Ποτέ δεν ήμουνα, ούτε θα σταματήσω ποτέ να είμαι !..................................[Bhagavad Gita ]

Απριλίου 11, 2011

Τα σημείο του σταυρού …οικουμενικό , και συμπαντικό σύμβολο.Το σημείο του  σταυρού  το έχουμε συνδυάσει     σε όλο τον κόσμο, σχεδόν όλοι οι λαοί , μόνο με τον χριστιανισμό .
Είναι ένα σύμβολο το οποίο είναι πολύ αγαπητό σε πολλούς , και  μισητό σε άλλους .

.…Αγαπητό για τους χριστιανούς, διότι πάνω σε αυτό μαρτύρησε ο Ιησούς χριστός , και είναι το κατεξοχήν σύμβολο της θρησκείας τους ….
 Μισητό για άλλους , διότι τους θυμίζει  το σύμβολο- λάβαρο ,  το οποίο είχαν οι σταυροφόροι  όταν είχαν εκστρατεύσει  για να καταλάβουν τους  αγίους τόπους. 

Για άλλους είναι επίσης σεβαστό σύμβολο διότι βλέπουν σε αυτό μια πιο βαθιά και πνευματική σημασία, ανεξάρτητα από την θρησκεία τους, Και σε άλλους είναι αδιάφορο .

Η εκκλησία δεν μας λέει για την εσωτερική και οικουμενική σημασία του σύμβολου και την πνευματική του καταγωγή .
  Το πιο πιθανό είναι δεν γνωρίζει σχετικά, η δεν θέλει να ξέρει.

Αρεσκετε μόνο  στο  να επαναλαμβάνει ότι εκεί σταυρώθηκε  και μαρτύρησε ο Ιησούς …
Το συνδέει μόνο με τον χριστιανισμό,  αν και οι περισσότεροι χριστιανοί  υποστηρίζουν και γνωρίζουν ότι το σύμβολο αυτό χρησιμοποιείτε εδώ και χιλιάδες χρόνια , από όλους τους πολιτισμούς , και σε ολο τον κοσμο .  

Για να σχηματιστεί ο σταυρός χρειάζονται  δυο γραμμές …
Μια οριζόντια , και μια κάθετος.
Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για τον συμβολισμό αυτού του σημείου, και  καμιά δεν είναι περισσότερο λάθος η σωστή από κάποια άλλη  .

Μπορεί να το δει το σύμβολο αυτό  ο κάθε ένας με πολλούς τρόπους.
 Ένας χριστιανός θα το βλέπει σαν σύμβολο θυσίας και αγάπης, άλλοι υποστηρίζουν ότι συμβολίζει την ένωση του αρσενικού και του θηλυκού , [και την ένωση των αντίθετων γενικότερα ] ,άλλοι ότι συμβολίζει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα , η τα τέσσερα στοιχεία της φύσης .

Ένα σύμβολο μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία  πια είναι η σωστή η λάθος ….διότι το σύμβολο απευθύνετε σε όλους, και είναι αυτό που ...είναι …

 Την μεγαλύτερη σημασία την έχει το επίπεδο με το οποίο ο κάθε ένας ξεχωριστά  το προσεγγίζει ,και το αντιλαμβάνεται …που σημαίνει ότι για τον κάθε ένα είναι ….έτσι  όπως το καταλαβαίνει !

 Από εκεί που βρίσκετε ψυχολογικά !, από το υπαρξιακό του επίπεδο, το επίπεδο   του είναι του ….!!

Και  εγώ πιστεύω ότι ο σταυρός συμβολίζει, και μας δείχνει, ακριβώς αυτό το σημείο .
 Το επίπεδο του είναι μας …το κέντρο μας .

Αλλά πριν αναφέρω την άποψη μου για το πως συνδέεται ο σταυρός με το ψυχολογικό επίπεδο του ανθρώπου [ το επίπεδο του είναι του ]και πως πιθανότατα  μπορούμε να αναπτύξουμε αυτό το σημείο μέσα μας.... ας δούμε που τον συναντάμε  στην Ελλάδα σε περιόδους …….προ χριστού …1500 χρόνια π χ  μινωικός λίθινος σταυρός .. βρέθηκε στην Κνωσσό κατά την ανασκαφή της από τον Έβανς . πιο πάνω μια σύνθεση του Έβανς με τον σταυρό ανάμεσα σε θεές των οφεων .Σταυροειδές κυκλαδίτικο ειδώλιο ...2000 ίσως και 3000 χρόνια πχ .
το ειδώλιο επίσης φορά σταυρό στο λαιμό, όπως το συνηθίζουν και οι σύγχρονοι .. χριστιανοί . 
Ειδώλιο   . 
                                                              Αρχαίος Ελληνικός   αμφορέας...


Οι δυο γραμμές οι οποίες συναντώνται από αντίθετα σημεία, η αποκαλύπτονται και εκδηλώνονται από το κέντρο του σταυρού συμβολίζουν επίσης την ένωση της ύλης με το πνεύμα .

Ο σταυρός είναι ένα σύμβολο ενότητας , και όπως και αν το αντιλαμβανόμαστε, ότι και αν πιστεύουμε  ότι συμβολίζει, είτε είναι τα αντίθετα, είτε τα τέσσερα στοιχεία, είτε ενώνει τους λαούς κάτω από μια φιλοσοφία η μια  θρησκεία  .είναι ένα τέλειο σύμβολο ενότητας παγκόσμιο ….. και συμπαντικό ….
Και εκφράζει με δυο γραμμές ,          αυτό που δεν μπορούν να εκφράσουν χιλιάδες βιβλία ….

 όμως μπορεί να βιωθεί σε μια στιγμή .!!

Αυτός ο σταυρός υπάρχει και μέσα μας ,  .... στην ψυχολογία μας ,.....στον εσωτερικό μας κόσμο ….
Και κάθε στιγμή επιλέγουμε αν θα τον   <<  σηκώσουμε …>>

Η οριζόντια γραμμή μπορούμε να πούμε επίσης ότι συμβολίζει την καθημερινή μας ζωή, είναι ο δρόμος της προσωπικότητας, ο φυσικός κόσμος,  η ύλη .
Και η κάθετη γραμμή συμβολίζει τον πνευματικό δρόμο,   η εσωτερικό ψυχολογικό.

Πιθανότατα  η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουμε  επιλέξει να ζούμε  αποκλειστικά στον οριζόντιο δρόμο, αποκλείοντας  από την ζωή μας  το πνευματικό μέρος ,  τον κάθετο δρόμο .

Το πνευματικό μέρος για τους περισσότερους  είναι μια θρησκεία , ίσως μια ιδεολογία , έχουν την πεποίθηση ότι οι επισκέψεις στην εκκλησία  σε ένα τζαμί η σε μια συναγωγή καλύπτει την πνευματική τους υποχρέωση,  πιθανόν και οι καλές πράξεις .
Ίσως δεν ενδιαφέρθηκαν  αρκετά , ώστε να αρχίσουν να κατανοούν ότι ο πνευματικός δρόμος δεν είναι αυτό που νομίζουν , αλλά ούτε είναι τα όμορφα λόγια του ιερέα ,ούτε τα αποφθέγματα των φιλοσόφων  η οι σοφιστείες τους .
είναι κάτι πολύ απλό …….όπως είπε ο Σαμαελ Αουν Βεορ …
Είναι η ίδια η ζωή βιωμένη με  σοφία …!!!

Στο πνευματικό δρόμο  έτσι και αλλιώς βαδίζουμε, διότι είμαστε πνευματικά όντα .
Το ζήτημα είναι ....  αν έχουμε επίγνωση από αυτό το γεγονός !…και αν όχι…. αν μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε αυτήν την επίγνωση .
Αυτή η επίγνωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ένωση του πνευματικού με το υλικό μας μέρος [δηλαδή το <<  σημείο >>  του  σταυρού…]

Χωρίς  δηλαδή την ένωση των γεγονότων της καθημερινής μας ζωής που ζούμε με την προσωπικότητα μας , …….με τις ψυχολογικές μας καταστάσεις  που βιώνουμε και αισθανόμαστε σαν συναισθήματα και σκέψεις .

Κάθε γεγονός στον φυσικό μας κόσμο ,αντιστοιχεί  σε μια ψυχολογική αντίδραση ,είτε με την μορφή συναισθήματος ,είτε με την μορφή σκέψης.
Και οι σκέψεις και τα συναισθήματα που έχουμε καθορίζουν το επίπεδο μας , τι άνθρωποι είμαστε ,και σε πιο επίπεδο του...... < είναι >…. βρισκόμαστε .
Όλα αυτά  καθορίζουν και την ποιότητα της ζωής μας  .

Όταν εμείς βιώνουμε …ζούμε την καθημερινότητα μας …έχοντας παράλληλα επίγνωση αυτού του εσωτερικού μας κόσμου ..αυτού του συγχρονισμού  δηλαδή ,του εξωτερικού και εσωτερικού μας κόσμου …. 

Παρατηρώντας το γεγονός [ οτι και αν ειναι ] ,  και βλέποντας παράλληλα  το συναίσθημα η την σκέψη που αναβλύζει σαν αντίδραση του ψυχισμού μας σε αυτό το << εξωτερικό γεγονός >>.

Εκει υπάρχει ένα σοκ . μια έκπληξη ..
Και είναι το πρώτο ξύπνημα !!!!!
Εκεί είναι το κέντρο του σταυρού 

Τότε σχηματίζουμε μέσα μας αυτό το υπέρτατο σύμβολο , 
τότε έχουμε τον ......σταυρό μας , [ διότι ενώνουμε τον εξωτερικό  με τον εσωτερικό μας κόσμο ]
τότε είμαστε πνευματικά όντα  με …..επίγνωση της πνευματικότητας μας,
τότε βρισκόμαστε σε ένα είδος συνεχούς προσευχής.

Τότε βρισκόμαστε στο κέντρο του συμβόλου ,[ που είναι η καρδιά  ]και είμαστε αυτοί που πραγματικά είμαστε .
Από εκεί μπορούμε να αυτό παρατηρούμαστε, να αυτό γνωριζόμαστε ,  και να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και της ενέργειας μας, και να μην γινόμαστε έρμαια και βορά  της καθημερινότητας μας .

Αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά  το παιχνίδι  της ζωής, με αποτέλεσμα να αλλάζει η αντίληψη μας αλλά  και η τροπή των γεγονότων  με ένα πολύ ιδιαίτερο  τρόπο ……

Πολλά μηνύματα και ρήσης δασκάλων και σοφών  που ήταν δυσνόητα , γίνονται πλέον  πιο κατανοητά , διότι τα βιώνουμε με επίγνωση πλέον στην καθημερινότητα μας…
Η φράση του Ιησού << Απαρνήσου τον εαυτό σου, σήκωσε  τον σταυρό σου, και ακολούθησε με >>
σίγουρα δεν σημαίνει αυτό το οποίο με μια πρώτη ανάγνωση..... διανοητικά  ερμηνεύουμε . 
.
Ο χρόνος έχει άλλη σημασία ,και η στιγμή μπορεί  να μετρηθεί σαν..... αιωνιότητα …..

Το συναίσθημα που αναβλύζει στην καρδιά  είναι τόσο μεγαλειώδες  που όλους, και  όλα μπορεί να τα χωρέσει  η να τα ……….συν χωρέσει .YΓ.

Έχει ειπωθεί ότι ο χριστός επέλεξε τον σταυρό ,γνωρίζοντας το πνευματικό του νόημα .
Ένα νόημα το οποίο πάντα είχε …και δεν το απέκτησε μετά !!!

©
 προμηθέας
                                                                                                                                 
 ο Σταυρος του Ροδουο Ορφέας εσταυρομένος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου