Ποτέ δεν ήμουνα, ούτε θα σταματήσω ποτέ να είμαι !..................................[Bhagavad Gita ]

Απριλίου 25, 2011

Συλλογικός νους...Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχω αναφερθεί στο συλλογικό νου της ανθρωπότητας , που έχει αναλυθεί , και εξηγηθεί από τον Καρλ γιουγκ  ,στις επιστημονικές του και  ψυχολογικές του μελέτες .

Φυσικά δεν χρειάζεται κάποιος να είναι Καρλ γιουνκ για να διαπιστώσει αυτό το γεγονός .
Αρκεί να υπάρχει ειλικρινές ενδιαφέρον ,και διάθεση για εσωτερική έρευνα ,για να έχει την δυνατότητα ο κάθε ένας , και η κάθε μια, μέσα από την αυτοπαρατήρηση να διαπιστώνει   ο ίδιος την πληροφορία που μας έχει δοθεί, και να την μετατρέπει σε προσωπική  γνώση και εμπειρία.

Ο J.Krisnamurti είχε πεί ότι είναι πολύ εύκολο κάποιος να κατανοήσει αυτήν την ενότητα, αρκεί να δει ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής χρώματος η θρησκεύματος σε όλο τον κόσμο έχουν τίς ίδιες ανησυχίες τους ίδιους φόβους,τις ίδιες ελπιδες και προσδοκίες.

Μια από τις λειτουργίες του <<  συλλογικού νου  >> της ανθρωπότητας είναι να συγκεντρώνει …..όλες τις σκέψεις , φαντασίες ίσως, τάσεις, πληροφορίες του κάθε ανθρώπινου όντος.
Σε Αυτή την συσσώρευση σκέψεων, ιδεών και αντιλήψεων   σε μια διαφορετική διάσταση από την δική μας, έχουν πρόσβαση όλα τα ανθρώπινα όντα, άλλοι με συνειδητό άλλοι με ασυνείδητο τρόπο .

 Το ενδιαφέρον εδώ είναι  ότι …
Α]   είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μέσο αυτού του συλλογικού διανοητικού πεδίου ……..και εσωτερικά μπορούμε να πούμε  με σιγουριά ότι είμαστε ένας διανοητικός οργανισμός …
Η όραση,  και γενικά ο αισθησιακός νους ,  είναι που δεν μας επιτρέπει να κατανοήσουμε αυτήν την αλήθεια …έτσι λοιπόν  έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε διαχωρισμένοι  μεταξύ μας ….

Β]  όλοι μας συνειδητά , ή ασυνείδητα τροφοδοτούμε με πληροφορίες το συλλογικό νου της ανθρωπότητας από καταβολής κόσμου, με   πληροφορίες τις οποίες βιώνουμε , και ζούμε στην καθημερινότητα μας , και τις καταγράφουμε στο μυαλό μας .
Παράλληλα  αυτές όλες οι πληροφορίες καταγράφονται και στο συλλογικό νου …

Πολλές φορές θα έχουμε σίγουρα προσέξει ότι μας έρχονται διάφορες ιδέες , ή εμπνεύσεις για διάφορα πράγματα , για κάποιο λόγο όμως  δεν τις εφαρμόζουμε ,δεν τις κάνουμε πράξη.
Είτε διότι χρειάζονται χρήματα και δεν τα έχουμε, είτε  δεν έχουμε χρόνο διαθέσιμο, ή δεν έχουμε την ικανότητα που χρειάζεται για να φέρουμε σε πέρας αυτήν την ιδέα.

Όμως μετά από λίγο καιρό, .η πολύ ..δεν έχει σημασία, βλέπουμε την ιδέα μας να υλοποιείτε  να πραγματοποιείτε  από κάποιον άλλον …
Τη έχει συμβεί ???
Αυτήν την ιδέα που είχαμε , και που πιθανότατα πανόμοια θα είχαν και άλλοι εκτός από εμάς ….κάποιος είχε την δυνατότητα να την εκφράσει να την υλοποίηση, την εμπνεύστηκε ή συνέλαβε την ιδέα μέσα από τον συλλογικό νου , και  την έκανε πράξη , την δημιούργησε …..υλοποίησε αυτό που κάποιοι  εκτός από αυτόν, σκέφτηκαν  ή φαντάστηκαν … 
Αυτό συνέβη διότι αυτός ήταν ο <<δέκτης>>, και ο ρόλος του ,  να εκφράσει αυτήν την συλλογική ιδέα  .
Όπως είναι φυσικό η ιδέα αυτή  είχε ένα κομμάτι από τον εαυτό μας, αλλά και του  κάθε άλλου που είχε παρόμοια  έμπνευση .
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει μια έμπνευση ..και εκφράζει ένα έργο τέχνης , ένα ποίημα , ένα κινηματογραφικό έργο, ένα τραγούδι, ένα οικοδόμημα , μια μεταρρύθμιση πολιτική , η ένα πόλεμο, η  μια επανάσταση , είναι απλά ο εκφραστής αυτής της ιδέας, ο δέκτης και ο εκτελεστής.

Όμως...  και με την δική μας προωθητική δυναμική, του δικού μας νου …

Κάθε καλλιτέχνης, μουσικός , σκηνοθέτης, αλλά επίσης πολιτικός , η επιστήμονας , εκφράζει αυτό που  ΣΥΛΛΟΓΙΚΆ  εμείς επιθυμούμε και επιδιώκουμε. αυτός είναι ο ρόλος του .
Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο ένας καλλιτέχνης η ηθοποιός  η πολιτικός  από έναν απλό άνθρωπο   ..απλά ο ρόλος  τους είναι διαφορετικός .

 Εδώ επίσης γίνετε αντιληπτό το πόσο σημαντικό είναι το κάθε ανθρώπινο ον … το πόσο  μπορεί να επηρεάζει τα γεγονότα , να τα αλλάζει , να τα κατευθύνει προς κάτι ανώτερο , πιο πνευματικό …μόνο με την σκέψη του και τα αισθήματα του ….

Όταν σκεπτόμαστε κακομοίρικα , θλιβερά πράγματα , έχουμε  συνεχώς την αίσθηση ότι είμαστε αδικημένοι και αδύναμοι , όταν η συμπεριφορά μας είναι αρνητική στους συνανθρώπους μας ……τότε αυτό που εκπέμπουμε στο συλλογικό νου είναι ακριβώς αυτό ….
Έτσι μην παραξενευόμαστε που υπάρχουν στο κόσμο σκάνδαλα ,πόλεμοι , αδικία , και φτώχεια …. Διότι εμείς τα δημιουργούμε.

Ας θυμηθούμε  μερικές θεμελιώδης αρχές  …..από τον  Gandhi...!

«Πρέπει εσύ να αποτελείς την αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο 

 Εάν αλλάξεις τον εαυτό σου, θα αλλάξεις τον κόσμο σου. Εάν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, τότε θα αλλάξουν οι ενέργειές σου, αλλά και το πώς αισθάνεσαι. Και με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος γύρω σου θα αλλάξει. Όχι μόνο γιατί πλέον θα βλέπεις το περιβάλλον σου μέσω νέων «φακών» σκέψης και συναισθημάτων, αλλά και γιατί η αλλαγή μέσα σου μπορεί να σου επιτρέψει να αναλάβεις δράση με τρόπους που δεν είχες ποτέ φανταστεί.


 «Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων»

<< Πρόσεχε τις σκέψεις σου, γίνονται λόγια. Πρόσεχε τα λόγια σου, γίνονται πράξεις. Πρόσεχε τις πράξεις σου, γίνονται συνήθειες. Πρόσεχε τις συνήθειες σου, γίνονται χαρακτήρας. Πρόσεχε το χαρακτήρα σου, γιατί γίνεται η μοίρα σου>>

Κάθε στιγμή  κάθε λεπτό  συν δημιουργούμε …και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις μας ,οι επιθυμίες μας ,και φυσικά οι πράξεις μας….. αντανακλούν στην αιωνιότητα ….αντανακλούν σε αυτό το συλλογικό πεδίο…που με την σειρά του επηρεάζει όλη την ανθρωπότητα

Να λοιπόν η απάντηση  στο ερώτημα …στο γιατί πρέπει να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας …και όχι τον κόσμο ,    η τον  διπλανό μας …..!!!

http://atheatos.blogspot.gr


Διαβαστε επισης ΕΔΩ [Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι σ' ένα συλλογικό επίπεδο συνειδητότητας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου