Μαΐου 13, 2011

Ο νους και η αυτοπαρατήρηση.


Ο νους είναι ένα περίεργο  << εργαλείο >> αν τον δούμε……. αποστασιοποιημένοι από αυτόν …
Ρωτά και….. απαντά ο ίδιος .
Παρεμβαίνει συνεχώς σε οτιδήποτε , και ασταμάτητα.
Είναι σαν χείμαρρος, λέξεων, φράσεων, και σκέψεων, που πέφτει ορμητικά μέσα στο νοητικό μας κέντρο ακατάπαυστα .
Αυτό το θεωρεί δεδομένο, και υποχρέωση του, λες και έχει αποστολή να μην μείνει ούτε ένας μικρός χώρος στο νοητικό μας κέντρο,  χωρίς μια ταμπέλα, χωρίς μια κρίση, η ακόμα και μια τελείως άσχετη σκέψη …
Αυτό το έχουμε επιτρέψει εμείς σε κάποιο χρόνο, σαν ανθρωπότητα συλλογικά ίσως ….διότι είναι κάτι που χαρακτηρίζει όλους μας ….
Ο άνθρωπος αυτό το θεωρεί μια φυσιολογική διαδικασία, μάλιστα θεωρεί τον νου του και την σκέψη του σαν….. εαυτόν του .
Ο Καρτέσιος όταν είπε το…….  <<   σκέπτομαι άρα υπάρχω  >>    ήταν το αποκορύφωμα της αποδοχής της σκέψης, σαν απόδειξη της…. ύπαρξης μας … επηρέασε τον κοινό αλλά και επιστημονικό  νου, ενισχύοντας την εξουσία, και την κυριαρχία της σκέψης στον άνθρωπο .
Προσωπικά πιστεύω[ και συγχωρήστε μου την αυστηρή ίσως κριτική ] ότι η φράση αυτή είναι η μεγαλύτερη…. βλακεία που ειπώθηκε τον εικοστό αιώνα [ εκτός και αν ο άνθρωπος υπονοούσε κάτι άλλο ,η ήθελε να πει κάτι άλλο  που δεν καταλαβαίνω ].
Ο νους επηρεάζετε ,    χειραγωγείτε ,    και κατευθύνετε ,     είναι σχετικά προβλέψιμος και αυτό συμβαίνει διότι έχει όρια, είναι περιορισμένος .
Έχει αποδειχτεί ότι η λογική κάνει σοβαρότατα λάθει , και αυτό που λέμε  εξυπνάδα δεν είναι σημείο αναφοράς για ευφυείς ανθρώπους , ίσως το αντίθετο μάλιστα .
Ο νους βάζει ταμπέλες , ετικέτες , και χαρακτηρίζει όλα τα πράγματα με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
 Η αντίθεση είναι το πιο βασικό από τα  χαρακτηριστικά του   .[ άσπρο-μαύρο, καλό-κακό, όμορφο- άσχημο κλπ ].
Το να χαρακτηρίζεις όμως κάτι, η να του βάζεις μια εντυπωσιακή ταμπέλα δεν είναι γνώση , ούτε δίκτης ευφυΐας,  και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύει ότι…….. υπάρχεις .

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί όλοι αυτή την πλάνη που μέσα της  βρίσκετε , δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι ελεγχόμενος ,και εξαρτημένος …..μέχρι την στιγμή που θα …Αυτοπαρατηρηθεί   !!!
Η αυτοπαρατήρηση αλλάζει τον άνθρωπο ,τον ξυπνά , παύει να είναι τυχαίος και κατευθυνόμενος, βλέπει  την σκλαβιά του νου , και την επίδραση του στη ζωή του, και πίσω από αυτόν, βλέπει το παιχνίδι που παίζετε καθημερινά μεταξύ των αντιθέτων δυνάμεων που διαμορφώνουν την καθημερινότητα , και πόσο αυτό το παιχνίδι, τον επηρεάζει προσωπικά .
Αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί αν πρώτα δεν αυτοπαρατηρηθει .
 Δηλαδή αν δεν διαχωριστεί από τις σκέψεις του,  η με άλλα λόγια 
 αν δεν στρέψη την προσοχή του.... από έξω ….προς τα μέσα ..προς την ψυχολογία του 

Ο νους δεν είναι καλός η κακός , ο νους είναι ένα εργαλείο,  βασικό στον υλικό κόσμο που έχουμε  τοποθετήσει το φυσικό μας σώμα , ο νους και η σκέψη βοηθούν  στη μεταφορά ιδεών , απόψεων ,  και συμπερασμάτων  .
Δεν είναι εργαλείο χειραγώγησης , και επηρεασμού  .
Δυστυχώς όμως  αυτό  γίνετε εδώ και εκατοντάδες , η και χιλιάδες χρόνια .
Ο νους είναι ένα εργαλείο ερμηνείας του τρισδιάστατου κόσμου που ζούμε  [ ως ένα σημείο ]  ,διότι τις πληροφορίες του τις παίρνει  από τον φυσικό κόσμο,  δια μέσου των αισθήσεων .
Κατά συνέπεια οποιαδήποτε προσπάθεια σύνθεσης , συμπεράσματος , άποψης που έχει να κάνη με θέματα που αφορούν άλλες διαστάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη , παρά μοναχά να προσπαθούμε να κατανοούμε σε βάθος αυτό το συμπέρασμα , σύμβολο , η μύθο , ρητό , η οτιδήποτε μέσω του διαλογισμού …..ώστε  να μην επιτρέπουμε την χειραγώγηση , και τον επηρεασμό από εξωγενής παράγοντες ..
Αλλά επίσης και η πληροφορία που έχουμε δια μέσο του νου  για τον τρισδιάστατο κόσμο είναι επιφανειακή , ανεπαρκής , και περιορισμένη όπως και  ο ίδιος.

Αυτό που βλέπουμε είναι πάντα το αποτέλεσμα από κάτι……… …….και συγχρόνως  η αιτία για κάτι άλλο.
θα μπορούσαμε να πούμε ακομη ... ότι ειναι ένα πολυ μικρο μέρος απο αυτό που πραγματικά είναι .
  <<Ποτέ δεν είναι αυτό που φαίνετε ότι είναι …>>

Η αυτό παρατήρηση δεν είναι μεταφυσική ικανότητα , ούτε μια άπιαστη δυνατότητα μόνο για γκουρού , και ερημίτες .
 Είναι φυσικότατη  αίσθηση την οποία για κάποιους λόγους η ανθρωπότητα αμέλησε  και σιγά- σιγά ατρόφησε .
Με αυτήν μπορούμε να κατανοήσουμε την λειτουργία του νου , να δούμε πιες σκέψεις είναι δικες μας πραγματικά , και πιες είναι επιπρόσθετες .
Και είναι το πρώτο βήμα , το εισιτήριο για την γνώση, την γνωριμία  του αληθινού  εαυτού …
Η αυτοπαρατήρηση είναι πρακτική εφαρμογή ..δεν είναι μια θεωρεία που την λες , την εξηγείς και συμφωνείς η διαφωνείς …είναι ένα γεγονός μονάχα από την στιγμή που την εφαρμόζεις …. δεν μπορείς να έχεις άποψη για αυτό το θέμα αν πρώτα δεν αυτοπαρατηρηθεις ….και να έχεις προσωπική εμπειρία ….
Σε αυτές της εποχές που ζούμε οι ανθρωπότητα , δέχεται επανωτά χτυπήματα λόγο των αλλαγών που επέρχονται σε όλα τα επίπεδα , προσωπικά , οικογενειακά , εθνικά, κοινωνικά, και πλανητικά .

 Όλα αλλάζουν,     ο κακόμοιρος νους είναι ανήμπορος στο να εξηγήσει τα φαινόμενα , και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα παντού …μιας και δεν αφορούν μόνο το φυσικό πεδίο .
Ούτε φυσικά μπορεί να κατανοήσει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του είναι η δική του αντανάκλαση ,........ προβολές δικές του.
Και έτσι όπως πάντα, γίνεται έρμαιο στα λόγια και στις εξηγήσεις του κάθε επιτήδειου αναλυτή, και στη διάδοση του φόβου και της ανασφάλειας από τα ΜΜΕ .
 Ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει ότι αυτή η ανασφάλεια ,ο φόβος , το δράμα,  ίσως  δεν είναι δικά του.
Είναι σαν μεταδοτικές ασθένειες που μεταδίδονται από στόμα σε στόμα , από την τηλεόραση και τις εφημερίδες από παντού …
Ο νους δεν έχει την ικανότητα της διάκρισης ..ο νους μόνο να απομνημονεύει μπορεί ….αυτό δεν τον βοηθά να υπερβεί, και να αλλάξει εποχή.

Όλα όμως αλλάζουν …και ο άνθρωπος αλλάζει …..

Πάρε  την προσοχή σου από εκεί που μηχανικά την κατευθύνεις, η από εκεί που  σε έχουν [ πισει ] να την έχεις, και τοποθέτησε την στον εαυτό σου……

Αυτή η απλή φαινομενικά αλλαγή, η μετατόπιση της προσοχής   σε φέρνει πιο κοντά σε εσένα, και σε αυτό που πραγματικά είσαι …και όχι σε αυτό που υποθέτεις η σου έχουν πει άλλοι    ότι είσαι …

Είσαι πολλά περισσότερα ….

Ο άνθρωπος δεν ήρθε εδώ για να φοβάται… αλλά για να  έκφραση τον αληθινό εαυτό του ,και να διαχηριστη ο ίδιος  την ζωή του ... 
και είναι σιγουρο ότι μπορει να το κάνει ...!!!
atheatos.blogspot.gr
 <<    Δεν υπάρχει ένας κόσμος έξω από εμάς …όλα αυτά που συναντάμε ,που βλέπουμε ,όλα αυτά που αγγίζουμε , αντανακλούν εμάς .
Οι άλλοι   ,τα γεγονότα   ,οι περιστάσεις της ζωής ενός ανθρώπου ..αποκαλύπτουν την κατάσταση του  >> .
<< Για αιώνες ο άνθρωπος σκάλιζε την οθόνη του κόσμου …πιστεύοντας ότι μπορεί να αλλάξει τις εικόνες της ταινίας που ο ίδιος προβάλει  >>
<<  για το λόγο αυτό όλες οι ιστορικές επαναστάσεις απέτυχαν …προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο απέξω …..πίστεψαν αληθινή την.......... εικόνα…>>

<< Η  αυτοπαρατήρηση είναι φως .
όταν έρχεται το φως ,   οι σκιές εξαφανίζονται , οτιδήποτε μέσα σου είναι αληθινό και πραγματικό , παραμένει , ενώ οτιδήποτε δεν είσαι , η που πίστευες ότι είσαι , εξαφανίζεται ...!>>     [Stefano  elio d anna ]

3 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Η αυτοπαρατηρηση,για την οποια κανει λογο και ο Φρουντ,''σκονταφτει''σε μια δυσκολια.Το να παρατηρησεις απ'εξω το μεσα σου,ειναι πρακτικα αδυνατο,διοτι οπως ελεγαν και οι αγνωστικιστες, η γνωση δεν υπαρχει απο τη στιγμη που ο εγκεφαλος στην ουσια,ερμηνευει τον εαυτο του.Οντας ο εγκεφαλος ατταβιστικο δημιουργημα,ταυτοχρονα ομως και ενα οργανο που προσλαμβανει παραστασεις και δεχομενοι οτι λογω του σχηματος και της δομης του,εχει ορια στην επεξεργασια αυτων που κληρονομει η προσλαμβανει,αυτο που στην ουσια κανει ειναι αυτοερμηνευεται.Αναγνωριζει πχ,ενα τριγωνο σχημα,διοτι αυτες τις πληροφοριες εχει.Για να μπορεσει να ξεφυγει απο αυτη του την '''παγιδα'''θα πρεπει να ''βγει''εξω απο το σωμα και να αυτοπαρατηρηθει.Εδω ομως εγκειται το προβλημα:Πως θα ξεχωρισει αν αυτη η ''αυτοπαρατηρηση'' δεν ειναι μια εκ νεου ερμηνεια του εγκεφαλου του και οχι αυτο που πιστευει οτι ειναι;Πως και ποιος δλδ,θα μας πεισει για την αληθεια της ''αυτοπαρατηρησης'',αν οχι ,εν τελει,ο εγκεφαλος μας;Οσον αφορα τα περι Καρτεσιου,μαλλον συμφωνω μαζι σου

   Διαγραφή
  2. Από τα έξω να παρακολούθησης τα μέσα είναι πραγματικά αδύνατο .

   Και επίσης ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο με όρια συγκεκριμένα , αφού τα μόνα εργαλεία πληροφοριών που διαθέτει είναι οι πέντε αισθήσεις .

   Η αυτό παρατήρηση είναι μια ψυχολογική δυνατότητα , και δεν μπορεί να την κάνει ο εγκέφαλος, είναι αδύνατο, εκτός φυσικά αν νομίζει ότι κάνει αυτοπαρατήρηση .

   Ο εγκέφαλος [ δια μέσω των αισθήσεων ] μπορεί να παρατηρήσει ένα υλικό αντικείμενο , αλλά όχι τον εαυτό του.

   Ο εγκέφαλος είναι ένα φυσικό όργανο και το οποίο είναι το κέντρο θα λέγαμε της διανοητικής λειτουργίας [ και άλλων λειτουργιών ] μπορεί να σκέφτεται να σχολιάζει και να φαντάζετε ,και είναι αυτές οι λειτουργίες , και οι αντιδράσεις το αντικείμενο της αυτοπαρατήρησης μας .

   Την αυτοπαρατήρηση την κάνει η συνείδηση, και προέκταση της συνείδησης μας είναι η προσοχή μας .
   Την προσοχή μας συνήθως την βάζουμε εκεί που νομίζουμε ότι έχει περισσότερο << ενδιαφέρον >> και τυχαίνει αυτό το ενδιαφέρον να είναι υποκειμενικό, τεχνικό, και να μας το έχουν επιβάλει κιόλας .
   Όταν τραβήξουμε την προσοχή μας από έξω προς τα μέσα , όταν δηλαδή συγκεντρώσουμε την προσοχή μας από εκεί που συνήθως τριγυρνάει μηχανικά , και την βάλουμε να βιώνει το σώμα μας για παράδειγμα για κάμποση ώρα……
   Θα παρατηρήσουμε σιγά –σιγά ότι οι σκέψεις που αναβλύζουν γίνονται… αντιληπτές και μετατρέπονται σε αντικείμενα παρατήρησης μας .
   Η αυτοπαρατήρηση είναι να παρακολουθούμε τον εαυτό μας , τις σκέψεις , τα συναισθήματα μας ,και την συμπεριφορά μας ,και γενικά τις αντιδράσεις μας στην καθημερινότητα μας.
   Ένα καλό σημείο αναφοράς καλής αυτοπαρατήρησης είναι όταν δεν υπάρχει κριτική.
   Όταν υπάρχουν σχόλια , κριτική, και χαρακτηρισμοί στην αυτοπαρατήρηση μας, τότε δεν είναι αυτοπαρατήρηση, είναι πάλι ο νους που σχολιάζει.
   Του νου του αρέσει η θεωρεία , αν αυτό που κάνει ο νους το βλέπουμε στην πράξη όταν συμβαίνει , και όχι απλά να συμφωνούμε τότε αυτοπαρατηρουμαστε .
   σε ευχαριστώ

   Διαγραφή