Ποτέ δεν ήμουνα, ούτε θα σταματήσω ποτέ να είμαι !..................................[Bhagavad Gita ]

Οκτωβρίου 28, 2011

Τα ψυχολογικά επιπρόσθετα ..... Μέρος Α


Τα ψυχολογικά επιπρόσθετα μπορούμε να τα βρούμε με πολλές ονομασίες στον εσωτερισμό.

 Είναι τα ψυχολογικά ελαττώματα ,ή ψυχολογικά ...εγώ.... των Γνωστικών ,
είναι τα διαβολάκια των θρησκειών, 
τα παράσιτα των ινδιάνων της νοτίου Αμερικής, 
 και οι δαίμονες του μεσαίωνα ,
είναι οι  ......άγνωστες πτυχές του εαυτού μας,
ή η σκοτεινή μας πλευρά.
Είναι οι πειρασμοί των αγίων ….και είναι οι αιτίες που μας σπρώχνουν  σε λαθεμένες επιλογές, κακές εκτιμήσεις, και μας δημιουργούν το γνωστό μας ......κάρμα

Όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα. Ας τα λέμε σήμερα  ψυχολογικά επιπρόσθετα,  για να μην μπερδευόμαστε.

Πολύ ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που παρουσιάζει ο όμηρος τα ψυχικά επιπρόσθετα  στην Οδύσσεια… [κύκλωπες, Λαιστρυγόνες, λωτοφάγοι, Κίρκη σειρήνες…..] αλλά επίσης και ο Θησέας ο οποίος μπήκε με την βοήθεια της Αριάδνης [εσωτερικός εαυτός, συνείδηση ], στον λαβύρινθο [ νους, εσωτερικός κόσμος ]και <<σκότωσε>>  τον μινώταυρο [ το εγώ, ψ. επιπρόσθετο   

Όλα αυτά είναι γεγονός στον ψυχισμό μας,  τον επηρεάζουν  και κατά επέκταση επηρεάζουν και την καθημερινότητα μας και το περιβάλλον μας. όπως επίσης και αντίστροφα.
Η  καθημερινότητα μας και το περιβάλλον μας αφού επηρεάζετε από άλλους ψυχισμούς επηρεάζει και τον δικό μας .

Είναι πολύ σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι τα ψυχολογικά επιπρόσθετα ...στηρίζουν την ύπαρξη τους στο ψέμα …!!    
Όπως έλεγε   Samael  Awn Veor   το ψυχολογικό επιπρόσθετο…… εξαπατά και ....     αυτο εξαπατάτε …..!!!
Αν το εξετάσουμε πρακτικά και το αντιληφθούμε με την αίσθηση που αφήνει μια βιωμένη εμπειρία αυτοπαρατήρησης  …θα δούμε  λοιπόν ότι  έχει  απόλυτο δίκιο …!!

Το ψυχολογικό επιπρόσθετο όπως το λέει και η λέξη είναι....
 κάτι που προστέθηκε … στο ψυχισμό μας !!  και μπορούμε να το αντιληφθούμε , όταν αρχίσουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας ψυχολογικά .  

Είναι ψυχολογικά στοιχεία  τα οποία εμείς δημιουργήσαμε σε κάποια στιγμή μέσα στον γήινο χρόνο μας ..τοποθετώντας την ενέργεια μας σε αυτά ….είναι δηλαδή κομμάτια του εαυτού μας  που….. κάποια στιγμή τους δώσαμε ψυχολογικό χώρο, και ύπαρξη.

Δηλαδή μπορεί για κάποιο γεγονός, για κάποια ιδέα, πρόσωπο , ή αντικείμενο, να νιώσαμε γοητεία η ενδιαφέρον …η ταύτιση μας με αυτό το κάτι, απελευθέρωσε ενέργεια την  οποία…. χαρίσαμε σε αυτό.

Η ενέργεια η οποία προσφέραμε σε αυτό το κάτι, του έδωσε ζωή, ύπαρξη, και άρχισε να υπάρχει …και καθώς εμείς του δίναμε περισσότερο ενδιαφέρον, αυτό άρχισε να υπάρχει περισσότερο, και να αναπτύσσεται περισσότερο, να τρέφεται από την ενέργεια μας, και να παίρνει σιγά σιγά θέση στον ψυχισμό μας, και φυσικά κάποιες φορές να τον ελέγχει πλήρως.

Έτσι το αποτέλεσμα ήταν  να προστεθεί στον ψυχισμό μας μια νέα  πεποίθηση ….και με αποτέλεσμα να μειωθεί η συνειδητότητά μας .

Κατά αυτόν τον τρόπο [ ταύτιση ]   γινόμαστε οπαδοί μιας θρησκείας, ενός κόμματος, ή ομάδας, ή ακομα και μιας σκέψης, γινόμαστε εξαρτημένοι από πράγματα ή αντικείμενα, ή πρόσωπα  που μας προκάλεσαν κάποιο ενδιαφέρον, και εφόσον δεν κάνουμε κάποια προσπάθεια να ελευθερωθούμε από αυτήν την  πεποίθηση εγκλωβιζόμαστε όλο και περισσότερο μέσα σε αυτή την υποκειμενική θεώρηση των ιδεών και των πραγμάτων, που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε .

Η παρουσία των πτυχών αυτών στον ψυχισμό μας, μας προκαλεί τέτοια σύγχυση που αναζητάμε την ελευθερία, την ευτυχία και την αγάπη έξω από εμάς, και ποτέ μέσα μας.., και αυτό διότι τα δεδομένα με τα οποία στηρίζουν την ύπαρξη τους αυτά τα επιπρόσθετα είναι επιφανειακά, θεωρητικά, και βασίζονται σε υποκειμενικές εντυπώσεις του κόσμου που ζούμε..


Όταν ταυτιζόμαστε με οτιδήποτε, μέσα στην ασυνειδησία μας, όχι μόνο γινόμαστε σκλάβοι , αλλά γραπωνόμαστε κιόλας από το αντικείμενο της ταύτισης μας,   λες και είναι το πιο πραγματικό και μόνο αληθινό πράγμα στον κόσμο. 

Ένα ψυχολογικό επιπρόσθετο για παράδειγμα είναι αυτό που φέρει τον τίτλο   <<  η απληστία >>
Ας το εξετάσουμε  για να δούμε πόσο ψεύτικο κατά βάθος είναι …
Βλέπουμε λοιπόν δυο ανθρώπους ...........
Ο ένας είναι φανερά φτωχός με φτηνά ρούχα και αδύνατος . 
Δεν έχει αυτοκίνητο και ίσα που του φτάνει ο μισθός του για να ζήσει .
Η απληστία σε αυτόν είναι υπαρκτή φυσικά, και εκφράζετε με το να  θέλει να έχει....... περισσότερα χρήματα  ρούχα, και αυτοκίνητο, και  υποθέτει ότι αν τα έχει θα είναι περισσότερο ευτυχισμένος.
Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό φυσικά.

Ο άλλος είναι ένας πλούσιος που έχει σπίτια, καλά ρούχα, αυτοκίνητα και πολλά χρήματα, όμως έχει και την πτυχή της απληστίας επίσης.
  Η οποία εκφράζετε με το να θέλει περισσότερα χρήματα για σιγουριά , και γιατί όχι και άλλα  σπίτια, και κανένα αεροπλανάκι για βόλτες στα νησιά, και έτσι θα είναι περισσότερο ευτυχισμένος .
Εδώ βλέπουμε ότι  η απληστία ούτε ξέρει, ούτε την ενδιαφέρει τι έχει, ή αν είναι αρκετά αυτά που έχει …απλά θέλει πάντα περισσότερα …..!!!

Η ίδια επιθυμία υπάρχει και στον φτωχό και στον πλούσιο !!!….
Είναι η ίδια ενέργεια  η ίδια πτυχή , και εκφράζετε με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα  της οικονομικής κατάστασης …

Η απληστία αυτό που θέλει είναι να έχει πάντα περισσότερα .

[Ας κοιτάξομε   μέσα μας με ειλικρίνεια ,και γύρω μας για να πάρουμε μια γεύση για το αν υπάρχει αυτό το επιπρόσθετο στον ψυχισμό μας, η στους συνανθρώπους μας .......οι συνάνθρωποι μας είναι η εικόνα του εαυτού μας......
Και ευτυχώς βλέπουμε σε αυτούς αυτό που δεν έχουμε το θαρρος να δούμε στον εαυτό μας]….

Το ψέμα είναι ότι η απληστία δεν μπορεί να είναι ποτέ ευτυχισμένη διότι υπάρχει και ζει, με την σκέψη και την επιθυμία του ……. θέλω περισσότερα…….. και φυσικά…….  ποτέ δεν τα έχει …διότι πάντα θα υπάρχουν τα… περισσότερα.!
 Eχει εγκλωβιστεί σε μια σκέψη η επιθυμία στο παρελθόν,  η οποία προβάλετε και επαναλαμβάνετε συνεχώς  και τελείως μηχανικά, σε κάθε εξωτερικό, ή εσωτερικό  ερέθισμα που αντιστοιχεί στην αρχική ιδέα της .
 Όποτε δηλαδή βλέπουμε, ή σκεφτόμαστε, χρήματα, ή όμορφα σπίτια , αυτοκίνητα, αντικείμενα που μας τραβούν το ενδιαφέρον εκεί άμεσα εκδηλώνετε και το ψυχολογικό επιπρόσθετο της 
 απληστίας ...

Αυτό το οποίο μας <<ψιθυρίζει>>  σαν σκέψη  …ότι αν έχω αυτό η εκείνο θα είμαι περισσότερο  ευτυχισμένος ή ευτυχισμένη. είναι ψέμα !!!….
Εξαπατά λοιπόν και αυτό εξαπατάτε .!!!

Και οι δυο άνθρωποι που προανέφερα πριν, θα μπορούσε λοιπόν να μην είναι δυο αλλά ένας ![ ο ίδιος άνθρωπος ]
Ένας  φτωχός δηλαδή που τελικά …….  έγινε πλούσιος εξωτερικά, αλλά παρέμεινε ο ίδιος ψυχολογικά,  με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ ευτυχισμένος .
Παραμένει ο ίδιος άνθρωπος με τις ίδιες ανασφάλειες και φοβίες , και ενώ φαινομενικά και εξωτερικά όλα έχουν αλλάξει,    ψυχολογικά δεν άλλαξε τίποτα ..

Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούν όλα τα ψυχολογικά επιπρόσθετα του ψυχισμού μας έχουν το ίδιο μηχανισμό λειτουργίας, και συνδέονται μεταξύ τους .

Καθημερινά δημιουργούμε και νέα ψυχολογικά επιπρόσθετα. 


Στην εποχή μας το ψυχολογικό επιπρόσθετο του φόβου έχει την τιμητική του .
[δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο συχνό σύμπτωμα της άγνοιας είναι ο …φόβος ] !!!
….Περνάει μέσα από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες, και από στόμα σε στόμα φτάνει και στον τελευταίο πολίτη …
Είναι τόσα πολλά τα ψυχολογικά επιπρόσθετα  που κατακλύζουν τον ψυχισμό μας, που ο κόσμος χάνει  την εμπιστοσύνη στον εαυτό του …..
Και πολύ  πιθανό να μην γνωρίζει τη σημαίνει και
πόσο σημαντική  είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό του ..

Τα ψυχολογικά επιπρόσθετα μας αποδυναμώνουν, διότι απορροφούν τις ενέργειες μας για να τρέφονται και να υπάρχουν.   
Απορροφούν τις διανοητικές και τις συναισθηματικές  ενέργειες, διότι τους αρέσει να κάνουν σχέδια για το μέλλον, σκέφτονται στο παρελθόν και το προβάλουν στο παρόν, στηρίζονται σε αυτό που λέει η <<λογική τους >>, με την διαφορά φυσικά  ότι κάθε επιπρόσθετο έχει την δική του λογική, γι αυτό και επικρατεί και αυτή η … εσωτερική ψυχολογικη  σύγχυση, και  εν συνεχεία εκφραζετε αυτη η σύγχυση και  διαμάχη  ….παντού  στο κοσμο μας ..

Τρέφονται  επίσης από το δράμα και την ανασφάλεια μας, αυτό το έχουν αντιληφθεί εδώ και δεκαετίες στην τηλεόραση και μας ποτίζουν με αυτό τα ΜΜΕ για να έχουν περισσότερη ακροαματικότητα, επίσης οι πολιτικοί για να συλλέγουν ψήφους , οι οργανώσεις για να μαζεύουν οπαδούς κλπ.

Αυτή φυσικά η διανοητική και συναισθηματική κατάχρηση ενεργειών έχει και την επίδραση της στο φυσικό μας σώμα ….η οποία εκδηλώνετε σαν άγχος και ανασφάλεια, αδυναμία, και τελικά  στις διάφορες ασθένειες ….

Αφού όμως τα ψυχολογικά επιπρόσθετα  τα δημιουργήσαμε εμείς πρέπει να γίνει σαφές και ξεκάθαρο ότι  μπορούμε να τα…… ξε δημιουργήσουμε κιόλας …!!!!

Και εδώ χρειάζεται να είμαστε……  επαναστατικοί …!!

Κάθε ψυχολογικό επιπρόσθετο, χρησιμοποιεί το σώμα μας, την σκέψη μας και το συγκινησιακό μας κέντρο για να εκδηλώνετε .

Λειτουργεί μηχανικά με βάση τις πληροφορίες που του έχουμε δώσει αρχικά, και τις οποίες συμπληρώνει στην πορεία της ζωής .
Μπορούμε να πούμε δηλαδή ότι ανήκει στον χρόνο, είναι το παρελθόν που το προβάλουμε συνεχώς στη ζωή μας .

Δεν γνωρίζει το τώρα, το παρών, και δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτό, και όπως είναι φυσικό αυτό είναι και το κλειδί , για να απελευθερώσουμε αυτές τις πτυχές του εαυτού μας....

Τα ψυχολογικά επιπρόσθετα [ Η απελευθέρωση ] Μέρος Β         ΕΔΩ...


Για την δημιουργία των ψυχολογικών ελατωμμάτων πίσω στον γραμμικό μας   χρόνο   θα βρείτε επίσης …EΔΩ..     με τίτλο εξαρτήσεις …! [ http://www.newenergy.com.gr/  ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου