Δεκεμβρίου 01, 2011

Ο νους, και η σχέση του με την….. ζωή !
                
Κάθε στιγμή κάθε δευτερόλεπτο  βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γεγονός σε μια κατάσταση στη καθημερινότητα μας .
Και αυτό είναι ......έτσι!
Aφού έχομε ένα φυσικό σώμα το οποίο με τα αισθητήρια όργανα που διαθέτει,  αντιλαμβάνεται συνεχώς ήχους ,εικόνες ,γεύσεις και μυρωδιές .

Αυτό το οποίο αποκαλούμε ζωή στον υλικό και φυσικό μας  κόσμο,  <<έρχεται >> σε εμάς διαμέσου των αισθητήριων οργάνων ……..αυτό είναι ξεκάθαρο και σαφές .
Αν δεν είχαμε τα αισθητήρια όργανα [τις πέντε αισθήσεις]   δεν θα είχαμε και φυσικό σώμα για να αντιλαμβανόμαστε αυτο που λεμε …. ζωή .

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που διαθέτουμε αυτά τα αισθητήρια εργαλεία [ φυσικό σώμα ] και μπορούμε να ….ζούμε ..και να έχουμε εμπειρία από τον… υλικό και  φυσικό μας   κόσμο.
.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το να ξέρουμε να ζούμε
........

Τα αισθητήρια όργανα αντιλαμβάνονται το περιβάλλον, και ότι συμβαίνει σε αυτό, και αυτή την πληροφορία, την μεταφέρουν χωρίς επεξεργασία στον εγκέφαλο .
Για παράδειγμα η αίσθηση που έχομε τρώγοντας ζάχαρη, δεν θα χαρακτηρισθεί από το αισθητήριο όργανο σαν γλυκιά,  αλλά από τον Νου ο οποίος εδρεύει στον εγκέφαλο.
 Το αισθητήριο όργανο απλά θα βιώσει την γεύση που αφήνει η ζάχαρη στο στόμα μας.  
Όπως επίσης στο άκουσμα ενός θορύβου, το αν είναι ευχάριστος η δυσάρεστος, δυνατός η όχι, δεν θα κριθεί από το αισθητήριο αλλά από τον Νου .

Αντιλαμβανόμενοι κάποια γεγονότα στην καθημερινότητα μας πιο σύνθετα, όπου συμμετέχουν περισσότερες αισθήσεις, όπως είναι συνάντηση με φίλους , επαγγελματική  δραστηριότητα, καιρικές συνθήκες, πολυκοσμία, ευχάριστες και δυσάρεστες καταστάσεις   κλπ, πάλι υπάρχει ο Νους ο οποίος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που του στέλνουν τα αισθητήρια όργανα .

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον όταν σχετιζόμαστε με ένα οποιοδήποτε γεγονός της καθημερινότητας μας , να δοκιμάσουμε  να βιώσουμε την αίσθηση που αφήνει, και  να μην το σχολιάζουμε, κρίνουμε ή χαρακτηρίζουμε. .
Να προσπαθούμε όσο μπορούμε να παρατηρούμε τα συναισθήματα η τις σκέψεις που σίγουρα  αναβλύζουν μηχανικά σαν αντίδραση μπροστά σε οποιοδήποτε γεγονός .

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιος σχολιάζει μέσα μας [ νους ] …και εμείς βρισκόμαστε σε θέση, ώστε να παρατηρούμε αυτό τον σχολιασμό .

. Αυτό σημαίνει να ξέρουμε να ζούμε ..
Να έχουμε συνειδητή επίγνωση όχι μόνο του  εξωτερικού γεγονότος,  αλλά και της ψυχολογικής κατάστασης [αντίδρασης ] μας την ίδια στιγμή.
Τότε μόνο η εμπειρία στον φυσικό κόσμο  είναι ολοκληρωμένη .

Αν λοιπόν με  ειλικρίνεια αναζητούμε μια  επιστημονική απάντηση για το τί είναι η ζωή ,δεν θα πρέπει να καταφύγουμε σε κανένα  επιστημονικό βιβλίο ,ή εσωτεριστικό  εγχειρίδιο,  αλλά στον  ίδιο τον εαυτό μας ,ο οποίος διαθέτει όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε .

Παρατηρώντας τον εαυτό μας θα δούμε τελικά με τη είδους δεδομένα , πληροφορίες πεποιθήσεις ,  ιδέες ,  δόγματα , και προκαταλήψεις,  έχουμε φορτώσει το νου μας.

 Πολύ εύκολα θα καταλάβουμε ότι είμαστε τελικά , αυτό που σκεφτόμαστε και αυτό που αισθανόμαστε .!!!

Και όπως έχει αποδειχθεί ….. αν ότι σκεφτόμαστε γίνετε και πράξη, τότε και με  αυτά που κάνουμε,  προκαλούμε και τις ανάλογες συνθήκες στην   ζωή μας.Ο άνθρωπος σήμερα δέχεται ένα καταιγισμό πληροφοριών , βομβαρδίζετε κυριολεκτικά από πληροφορίες οι οποίες περνούν μέσο των αισθήσεων του στον νου, ο οποίος όμως δεν έχει την δυνατότητα να  τις  διαχειριστεί .

Έχουμε μάθει από μικροί με την συνδρομή φυσικά γονέων, φύλων, του  εκπαιδευτικού συστήματος, του κοινωνικού περίγυρου, σύστημα ενημέρωσης κλπ,    να υποστηρίζουμε μια ομάδα, μια θρησκεία , Κάποιες  ιδέες, μια άποψη, μια πολιτική θέση .
Και πολύ φυσικά και απλά,   οτιδήποτε είναι αντίθετο σε όλα  αυτά που εμείς   πιστεύουμε ……. παίρνουμε θέση  …..απέναντι του, και αρχίζουμε τον ανταγωνισμό και την διαμάχη .

Όλη αυτή η πληροφόρηση έχει καταχωρηθεί στον νου μας ……………και ο νους μας……………. [ και εδώ είναι το πλέον σημαντικό ]…………
ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ,   ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  …
ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ..!!!!!

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε αυτήν την αλήθεια ….διότι έχει να κάννη με την ίδια μας την………. ζωή …

Αν είχαμε γεννηθεί στην Αραβία, το σίγουρο είναι ότι θα  είχαμε άλλες θρησκευτικές πεποιθήσεις , άλλες απόψεις και ιδέες γενικά για πολιτικά , η κοινωνικά ζητήματα.
Ευτυχώς το ότι γεννηθήκαμε σε άλλη χώρα δεν είναι δικαιολογία για να αμφισβητήσουμε αυτό το γεγονός …..

Συμπέρασμα …
Ο Νους είναι υποκειμενικός, και αφού με βάση τα στοιχεία του νου ερμηνεύουμε την ζωή …τότε πολύ απλά ζούμε επίσης …..υποκειμενικά,,,,,,,,, δεν ζουμε πραγματικά. 

Η διαφωνία, ο ανταγωνισμός , η διχόνοιες, οι αντιπαλότητες , οι πόλεμοι, είναι αποτέλεσμα αυτής τις λαθεμένης πληροφόρησης, της χειραγώγησης  και υποκειμενικότητας του νου .

Έχουμε στρέψει όλο μας το ενδιαφέρον στο να επιβάλουμε με τη σειρά μας, και με τον ίδια νοοτροπία  να  διαχειριστούμε τα χρήματα μας, την περιουσία μας , τα παιδιά μας, τους συνανθρώπους μας,  να διαχειριστούμε γεγονότα και περιστατικά της καθημερινότητας μας .
Πιστεύοντας ότι έτσι μπορούμε να αλλάξουμε και την ζωή μας .
Αλλά όσο και αν προσπαθούμε , η ζωή δεν μας κάνει τα χατίρια ….
Γιατί ?.......
Διότι  ποτέ δεν έχομε στρέψη το ενδιαφέρον μας στον εαυτό μας, για να γνωρίσουμε και να  διαχειριστούμε τις  σκέψεις και τα συναισθήματα μας.

Η ζωή δεν αλλάζει από έξω     ……..αν ο νους είναι αυτός που ερμηνεύει τα γεγονότα και τα συμβαντα της Ζωή μας τότε πρέπει να αλλάξουμε από μέσα ,        την νοοτροπία μας.

Όχι φυσικά να αλλάξουν πρώτα οι άλλοι όπως επιδιώκουμε …
αλλά .εμείς !!!

Δεν είμαστε εναντίον μιας επανάστασης οι οποία γίνετε προκειμένου να καταπολεμηθεί ένα καταπιεστικό καθεστώς ,η μια αδικία.
Απλά υποστηρίζουμε  ότι η αληθινή επανάσταση είναι εσωτερική, είναι ψυχολογική .
Αν ο άνθρωπος έκανε την  ψυχολογική του επανάσταση δεν θα υπήρχε λόγος για κάτι άλλο.

Ο νους είναι η πηγή του ανταγωνισμού , ανταγωνίζεται συνεχώς.
Και μην ακούμε για δήθεν υγιείς  ανταγωνισμό , δεν υπάρχει …!!!

Υπάρχει μόνο προσφορά, και δημιουργικότητα.
Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να ανταγωνίζεται τον διπλανό του αλλά να συνεργάζεται μαζί του  .ΣΗΜΕΡΑ ……αυτά που συμβαίνουν παγκοσμίως,
[ οικονομικά ,πολιτικά , γεωλογικά, και παράξενα  καιρικά φαινόμενα ]
 έρχονται να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση .

Αρχίζει να γίνετε πλέον ξεκάθαρο ότι για να αντεπεξέλθει ο άνθρωπος στη νέα κατάσταση, η ενέργεια, θα πρέπει να προσαρμοσθεί στη ροή αυτή .
Ο νοητικός τρόπος του  ανταγωνισμού δεν έχει μέλλον πολύ ακόμα.

[Αναφέρομε στην ροή της αλλαγής γενικά,  και όχι στα  γεγονότα και συμβαντα της καθημερινότητας, που όπως είναι φυσικό…. << Νοητικά >>…. δέχονται  πολλές ερμηνείες ]

 Δεν εννοούμε  ότι θα πρέπει κάποιος  να σταματήσει να κάνει  η να μην κάνει κάποια πράγματα που τα θεωρεί απαραίτητα .
Εννοώ να κατανοήσει αν αυτά που κάνει η δεν κάνει ,αυτά  που  σκέφτεται η αισθάνεται και αν ο τρόπος δράσης του τελικά….. επιβάλετε έμμεσα η άμεσα από άλλους, η  είναι  δική του επιλογή.
Και να είναι συνειδητά ενήμερος αυτής της κατάστασης. 

Το σίγουρο είναι ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι είναι χειραγωγημένος , και συνεχίζει μάλιστα να συμβαίνει αυτό καθώς έντεχνα  εντείνετε η χειραγώγηση μέσα από  το δράμα και την ανασφάλεια παγκοσμίως.

Πολλοί άνθρωποι  κάτω από την   επίδραση του φόβου, και στην αναζήτηση ενός ηγέτη αρχηγού που θα τους κατευθύνει και θα τους προσφέρει κάποιού είδους σωτηρία, εντάσσονται σε ομάδες , οργανώσεις, και πολιτικά κοματα. που τελικά δεν οδηγούν  στην  ευημερία, αλλά στον ανταγωνισμό και την διαμάχη.

Το << αστείο >>  της υπόθεσης τελικά  είναι ότι ολλοι αυτοί οι άνθρωποι τάσσονται εναντίον του συστήματος [ όπως λένε ] το οποίο αποδεικνύετε   [εν αγνοία τους φυσικά] ότι το στηρίζουν με νύχια και με δόντια .
   
Η ανακάλυψη , η κατανόηση αυτής της κατάστασης, προκαλεί μια μικρη θλίψη αρχικά
αλλά   απελευθερώνει .……………….

Το να ξέρεις να ζεις σημαίνει  να σκέφτεσαι εσύ όταν χρειάζεται   , και όχι ο κάποιος άλλος για σένα
Το να ξέρεις να ζεις σημαίνει να έχεις καθαρή αίσθηση ,και συναίσθημα, και να μην σε επηρεάζει ο νους, για το πώς πρέπει να αισθανθείς .

Η ζωή με όλα αυτά τα πρέπει , που μας έχει <<επιβληθεί >>, δεν έχει νόημα και δεν είναι η αληθινή  ζωή, ζούμε σε μια ψευδαίσθηση .

Υπάρχει …και πάντα υπήρχε …ένας τρόπος ύπαρξης χωρίς διχόνοιες αντιπαλότητες και ανταγωνισμούς .

 Το να είσαι μέσα στην ροή σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου …..

και όταν είσαι ο εαυτός σου ….είσαι και κύριος ……. στη ζωή σου...........


ο ανταγωνισμός είναι περιττός !!!


©Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου