Δεκεμβρίου 12, 2012

Η προσοχή και η βιωμένη συνειδητή εμπειρία ..! ..Όταν η προσοχή μας εστιάζετε σε ένα αντικείμενο , σε πρόσωπο , εικόνα , ιδέα ,  γεγονός, ή σε κάτι που μας συμβαίνει  
[ σε οτιδήποτε δηλαδή ].
Αμέσως.. και με απόλυτα μηχανικό τρόπο  εισέρχεται στην εμπειρία μας και η μηχανική  διανοητική διαδικασία  η οποία σαν << αποστολή >> έχει την κρίση, τον χαρακτηρισμό  και  επεξήγηση της εμπειρίας που ζούμε  .

Με αυτό τον τρόπο και με την βοήθεια της μνήμης αναγνωρίζουμε πρόσωπα , τοποθεσίες , αντικείμενα , υποχρεώσεις και διαδικασίες.
και αυτή η διαδικασία είναι απόλυτα μηχανική και  ρομποτκη .  

Όταν όμως  αναγνωρίζουμε και  βιώνουμε   την διαφορά που υπάρχει μεταξύ της προσοχής που αντιλαμβάνεται, και της διανοητικής διαδικασίας που…. χαρακτηρίζει, τότε αυτό  είναι  μια βιωμένη  συνειδητή εμπειρία ..! .

Και την ονομάζουμε βιωμένη συνειδητή εμπειρία, διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βιωθεί  αυτό το γεγονός, και να έχουμε την αντίληψη αυτής της διαφοράς, όταν είμαστε  σε κατάσταση που ο νους φλυαρεί, και περιγράφει, ή όταν  δραστηριοποιείτε σε επιφανειακές και  αναμασημένες θεωρίες, μνήμες  και αντιγραφές.

Είναι διαφορετικό  η προσοχή, η οποία είναι η αγνή αντίληψη μιας εμπειρίας,

και διαφορετικό η διανοητική φλυαρία …..που είναι  η κρίση και η περιγραφή  της εμπειρίας .

Η συνειδητή προσοχή είναι αγνή δράση !

Η διανοητική διαδικασία είναι μηχανική…. αντίδραση της μηχανιστικής σκέψης  !.


Η συνειδητή προσοχή η οποία είναι εργαλείο και προέκταση της συνείδησης, επιχειρεί να πειραματιστή και  να βιώσει τον φυσικό κόσμο όπως πραγματικά είναι, για αυτό και βρίσκετε σε συνεχή ……δράση .

 Είναι ότι πιο αγνό διαθέτουμε, χωρίς ιστορία .
 Είναι απλή, ενεργεί στο τώρα χωρίς κρίση , και μπορεί να βρίσκετε παντού .

Ο νους και η διανοητική διαδικασία είναι οι χαρακτηρισμοί, οι ταμπέλες , οι θεωρίες , τα πολλά λόγια , η κριτική,  το επιφανειακό , η φλυαρία , ο εντυπωσιασμός  …που παρεμβαίνει  εκεί που κινείτε η προσοχή  και <<σκεπάζει>> την αντικειμενική πληροφορία προκαλώντας την ψευδαίσθηση. ….

Ο διαχωρισμός, ο ανταγωνισμός , οι αντιθέσεις , και οι πόλεμοι πηγάζουν από αυτήν την νοητική μηχανιστική τακτική …..είναι μια απλή και φυσική διαδικασία που βασίζετε στον νόμο της δράσης και της αντίδρασης .

Ο άνθρωπος έχει μάθει από μικρός , από το σχολείο, από τον τρόπο που μεγάλωσε, να λειτουργεί και να αντιδρά σε κάθε ερέθισμα μηχανικά , με βάση την ιστορία, την θεωρεία, την επιφανειακή  πληροφορία, την απομνημόνευση .

Όλα αυτά είναι υποκειμενικά στοιχεία, και είμαστε πλέον μάρτυρες δραματικών ανατροπών σε όλα αυτά που στην εποχή μας πλέον αλλάζουν και αποκαλύπτονται.

Ένα παράδειγμα αυτής της υποκειμενικής λογικής είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι κοινωνίες  ..

Ο κάθε άνθρωπος πιστεύει ότι σκέφτεται και πράττει  το σωστό, και αυτό προσπαθεί να πείσει και τον διπλανό του, να τον χειραγωγήσει και να τον νουθετήσει .

Ο διπλανός του όμως έχει τις δικές τους <<καλύτερες  ιδέες>> και απόψεις, και αντιδρά στις διαφορετικές  ιδέες του συνανθρώπου του.
 
Έτσι ενώ όλος ο κόσμος έχει αποδεκτά  κοινά συμφέροντα …[ ειρήνη, ελευθερία , ευημερία ] ο κάθε άνθρωπος  τα ερμηνεύει και διαφορετικά, τα πιστεύει και τα καταλαβαίνει διαφορετικά , και τελικά  καταλήγει ο άνθρωπος να παλεύει να αλλάξει τον κόσμο, να παρέμβει στα γεγονότα , για να τα προσαρμόσει στα δικά του μέτρα, και κατά όπως ο καθένας ξεχωριστά εννοεί την ειρήνη, την ελευθερία , την ευημερία , το   σωστό το δίκαιο  και ηθικό.
 
Είμαστε περίπου επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στον πλανήτη και κανένας δεν σκέφτεται το ίδιο με κάποιον άλλον, αλλά ο καθένας θέλει και εύχεται, ή και μάχεται να είναι ο  κόσμος σύμφωνα με τα δικά του πρότυπα.

Η παγίδα του νου δυστυχώς  δεν είναι ορατή στις κοινές αισθήσεις  ……..
αν και  όλοι χρησιμοποιούν τις αδυναμίες του νου για να πείσουν, να προσηλυτίσουν, και να χειραγωγήσουν .

Η αδυναμία του νου ή το κόλπο του νου...   είναι η ΤΑΥΤΙΣΗ…

Ταυτιζόμαστε με πρόσωπα  αντικείμενα, και καταστάσεις  μέχρι που φτάνουμε να εξαρτιόμαστε ψυχολογικά από αυτά,
που σημαίνει  ότι η δύναμη μας έχει μετατοπιστεί από τον εαυτό μας και έχει μεταφερθεί στο αντικείμενο της ταύτισης μας .

Έτσι είμαστε εξαρτώμενα άτομα από την δουλειά μας, τους συγγενής μας , την περιουσία μας , τα παιδιά μας , τους κυβερνήτες μας , το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς , κλπ.  


Μόνο η συνειδητότητα και η αγνή αντίληψη τις εμπειρίας χωρίς λόγια και στολίδια  είναι ίδια για όλους .

Όταν τοποθετούμε την δύναμη μας, [την βούληση μας] στην προσοχή μας ενισχύουμε
την προσωπική μας ενέργεια ,
 την συνείδηση μας..

Η συνειδητοποίηση και γνώση αυτής της διανοητικής μηχανικής τακτικής,
  είναι μια νέα αντίληψη
Μια εντελώς << καινούρια >> δράση της συνείδησης , και κατανόησης του εαυτού μας και του κόσμου .

Πολύ σωστά ο ΓΚΑΙΤΕ είπε        «Πάσα θεωρία σκοτεινή και µόνο το δέντρο των χρυσών καρπών, που είναι η ζωή, πράσινο»…

Αφήνουμε την προσοχή μας να κινηθεί ελεύθερα μαζί μας [ συνειδητά ]  , χωρίς δεσμεύσεις  του νου , χωρίς παρελθόν και ιστορία ,  χωρίς φόβο.

 ….να πετάξει σαν αερικό στο κάθε τι ,  να μυρίσει , να αγγίξει , να δει , να ακούσει , και να γευτεί χωρίς κριτική και  ταμπέλες ….σε.όλο αυτό που υπάρχει …..

Και να διαισθανθεί και να βιώσει αυτό που δεν φαίνεται...που είναι πολύ μακριά από τις λέξεις και τις φλυαρίες .....................................το  μεγάλο μυστήριο..


1 σχόλιο:

  1. ΠΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!!! ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΘΕΛΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή