Άρθρα με θέμα την αυτογνωσία.

Μαρτίου 12, 2023

ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ …ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ Υ.Α.Τ.

 


Όταν είμαστε στην κατάσταση της εγρήγορσης, όταν δηλαδή το φυσικό σώμα δεν κοιμάται και εκτελούμε κάποιες δραστηριότητες, [ εργαζόμαστε, κάνουμε βόλτα , πίνουμε καφέ κλπ]  τα πράγματα και τα γεγονότα απλός μας συμβαίνουν .

 Οι πιθανότητες σωστής αντίδρασης είναι  πολύ λίγες, αν και σχεδόν πάντα πιστεύουμε το αντίθετο.

Τα γεγονότα έρχονται και μας βρίσκουν απροστάτευτους και απρόσεκτους [κοιμισμένους] και μας κοιμίζουν ακόμα περισσότερο.

 Είμαστε σε κατάσταση εγρήγορσης, αλλά δεν είμαστε συνειδητοί όπως λανθασμένα πιστεύουμε.

 Μέσα στο συνειδησιακό ύπνο μας αντιδράμε εντελώς μηχανικά, κάνοντας τα ίδια λάθη όπως πάντοτε.

 Αλλά ακόμη και όταν οι αντιδράσεις μας είναι σωστές, από την στιγμή που είμαστε ασυνείδητοι, δεν ωφελεί σχεδόν σε τίποτα την προσωπική και εσωτερική μας εξέλιξη.

 Η ζωή μας δίνει χαρές, αλλά είναι και σκληρή τις περισσότερες φορές και το μόνο που μένει  στη ζωή  είναι μια  ελπίδα για κάτι καλύτερο,  αλλά και αυτή η ελπίδα πολλές φορές μοιάζει να χάνετε.

 Τα πράγματα αλλάζουν όταν από την κατάσταση της εγρήγορσης μπορέσουμε να περάσουμε στην κατάσταση της συνειδητοτητας

Τότε αρχίζουμε να ζούμε πραγματικά!!!

 Είναι προφανές ότι αυτός που είναι συνειδητός γνωρίζει γιατί είναι συνειδητός

Ξέρει τον λόγω που είναι,

 αλλιώς.... δεν θα μπορούσε να είναι.

  Και τότε η ζωή παίρνει αναπόφευκτα μια άλλη εικόνα .

Διότι και ίδιος ο άνθρωπος αλλάζει εσωτερικά, ψυχολογικά.

 Τα γεγονότα μετατρέπονται σιγά σιγά σε ευκαιρίες οι οποίες  βοηθούν τον άνθρωπο  να κατανοήσει τον εαυτό του και το κόσμο καλύτερα.

 Διότι όλα αυτά που συμβαίνουν ευχάριστα ή δυσάρεστα μπορούν να γίνουν  αφορμή για την  εσωτερική του εξέλιξη .

 Η ζωή όπως την αντιλαμβάνεται δεν θα έχει πλέον το βάρος και την δυναμική που είχε πριν στην κατάσταση απλής εγρήγορσης.

 Η ζωή γίνετε  πλέον  εντυπώσεις, όπως πραγματικά είναι και τις οποίες μπορεί να μετατρέψει με την δύναμη της συνείδησης, εφόσον η υπαρξιακή και συνειδησιακή του κατάσταση έχει αλλάξει.

 Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι το υπαρξιακό και ψυχολογικό επίπεδο του ανθρώπου έχει περάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο ύπαρξης και αντίληψης.

Η φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου είναι να είναι συνειδητός, να νιώθει ευτυχισμένος  , αυτή όμως η κατάσταση  έχει χαθεί και ο άνθρωπος πλέον αναζητά αυτή την χαμένη ευτυχία και συνειδητοτητα απεγνωσμένα και με λάθος τρόπους .

 Στην εποχή που ζούμε η προσοχή του, το ενδιαφέρον του, έχει στραφεί ολοκληρωτικά στον εξωτερικό του κόσμο, επενδύοντας και αναζητώντας την ευτυχία του σε αυτόν,  προσελκύοντας υλικό πλούτο, ή απολαύσεις κάθε τύπου.

 Ο άνθρωπος έτσι  χάνετε μέσα στον υλισμό χωρίς να γνωρίζει ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί εκεί που πραγματικά θέλει να φτάσει.

 Πολύ σοφοί δάσκαλοι  έχουν μιλήσει για την ανάγκη ο άνθρωπος να ξυπνήσει.

Και πολύ  ψευτοσοφοί  χρησιμοποιούν και παραφράζουν τα λόγια αυτών των σοφών προσκαλώντας τους ανθρώπους να επαναστατήσουν να ξυπνήσουν δήθεν και να εναντιωθούν σε ένα πολιτικό, κοινωνικό, ή οικονομικό σύστημα....που κάνει την  ζωή  τους δύσκολη.

 Αυτό όμως δεν είναι ξύπνημα δεν είναι ψυχολογική επανάσταση …χιλιάδες επαναστάσεις έχουν γίνει  και όμως ο άνθρωπος συνεχίζει το ίδιο και ακόμα χειρότερα .

 Εδώ δεν μιλάμε για ξύπνημα ή επανάσταση  απέναντι σε κάτι εξωτερικό, αλλά για το δικό μας προσωπικό  ξύπνημα και για μια ψυχολογική  επανάσταση που αφορά τον εαυτό μας , την εσωτερική αλλαγή του με σκοπό την αυτογνωσία , την πραγματική ελευθερία και ευτυχία  .

Και αυτό αφορά τον κάθε ένα ξεχωριστά .


Είναι  προσωπική υπόθεση και αυτός που επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη για τον εαυτό του, θα πρέπει να αναζητήσει την απάντηση στον εαυτό του, και όχι να προσπαθήσει να φέρει τον κόσμο και την ζωή στα μέτρα του.

Αυτό προφανώς  δεν θα γίνει ποτέ.

  Συνήθως αυτά τα άτομα που ερευνούν για κάτι ποιο βαθύ, αναζητούν απαντήσεις και κατευθύνσεις,  μέσα από βιβλία εσωτερισμού και ψυχολογίας, παρακολουθώντας διαλέξεις και σεμινάρια  και αυτό είναι πολύ σωστό .

 Όμως θα πρέπει να διευκρινίσουμε  ότι η αφύπνιση της συνείδησης δεν θα επιτευχθεί  με την συσσώρευση πληροφοριών και παίρνοντας κάποιες  απαντήσεις μοναχά στα ερωτήματα που έχουμε για να ικανοποιήσουμε τον νου μας.

 Διότι η γνώση, η συνείδηση, το ξύπνημα, δεν είναι διανοητική υπόθεση σε καμιά περίπτωση.

Έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερες  αναρτήσεις, ότι όποιος ενδιαφέρετε για τις εσωτερικές σπουδές, είναι απαραίτητο  να ξεκινήσει να θυμάται τον εαυτό του .

 Υπάρχει ένα παθητικό στοιχείο στον άνθρωπο 

το οποίο είναι αυτό το οποίο μπορεί να μας δώσει την αίσθηση της ύπαρξης .

 Είναι η ελεύθερη Ουσία που  θα μπορούσαμε να το πούμε  και  προσοχή .

  Το χαρακτηρίζω παθητικό διότι είναι ελεύθερο αγνό 

και τις περισσότερες φορές ανεξέλεγκτο, είναι αυτό όμως  που μας δίνει την αίσθηση της εμπειρίας.

Όπου βρίσκεται  η προσοχή μας μια συγκεκριμένη στιγμή  εκεί βρίσκεται και η εμπειρία μας.

 Αν δηλαδή η προσοχή μας πέφτει  σε ένα όμορφο αυτοκίνητο η εμπειρία μας θα σχετίζετε με αυτό το αυτοκίνητο.

Πιθανόν να φανταζόμαστε πόσο καλά θα ήταν να το είχαμε, να το οδηγούσαμε, πόσο εντύπωση θα κάναμε στους άλλους κλπ,  οπότε και ψυχολογικά ζούμε μια ψευδαίσθηση με βάσει αυτό το γεγονός.

Αυτό συμβαίνει διότι η προσοχή μας γοητεύτηκε και ταυτίστηκε με το αυτοκίνητο .

Και αυτό συμβαίνει με οτιδήποτε.

 Όπου είναι η προσοχή μας .    Εκεί είμαστε και εμείς.

Θα πρέπει να επιλέγουμε λοιπόν  που θα βάζουμε την προσοχή μας εφόσον μας ενδιαφέρει η εσωτερική μας εξέλιξη

διότι ο κόσμος είναι γεμάτος παγίδες.   

 Υπάρχει και μια ικανότητα   στον άνθρωπο που άλλος την έχει περισσότερο και άλλος λιγότερο, αυτό είναι η θέληση .

 Αν συνδυάσουμε την ουσία που μας παρέχει την εμπειρία, μαζί  με την θέληση, τότε έχουμε σαν αποτέλεσμα την συγκέντρωση σε αυτό που ΕΜΕΙΣ επιλέγουμε.

Είναι γεγονός ότι είτε μελετάμε,  είτε εργαζόμαστε,   οτιδήποτε και αν κάνουμε  η συγκέντρωση μας δίνει  τα καλλίτερα αποτελέσματα.

 Αν την ουσία [ προσοχή ] την στρέψουμε στον εαυτό μας με την δύναμη της  θέληση μας έχουμε σαν αποτέλεσμα 

την ενθύμηση του εαυτού μας  .

 

Υπάρχει ένα << κλειδί >> το οποίο εξασκώντας κάποιες φορές την ημέρα , μπορούμε να επιτύχουμε  σιγά σιγά  αυτή την πολυπόθητη αφύπνιση της συνείδησης.

 Πρόκειται για το κλειδί Υ.Α.Τ.

 Το  έχουν παραδώσει στους ανθρώπους σοφοί γνωστικοί δάσκαλοι [ Samael, Lachsmi, Michael, Ravolu.] προκειμένου να βοηθήσουν στην αφύπνιση τους.

 Πρόκειται για τον διαχωρισμό της προσοχής σε τρία μέρη.

 Το αρχικό Υ. 

Αφορά το Υποκείμενο , δηλαδή τον παρατηρητή, τον άνθρωπο [ο Εαυτός μας ]

 Το αρχικό Α.

 Αφορά το αντικείμενο δηλαδή αυτό που κάνουμε την συγκεκριμένη στιγμή .

 Το αρχικό Τ. 

Αφορά τον Τόπο, δηλαδή τον χώρο, το περιβάλλον που βρισκόμαστε, που μέσα σε αυτόν βρίσκετε  το Υποκείμενο μας [ ο εαυτός μας ] και το αντικείμενο [ γεγονός].

 Σύμφωνα με τους γνωστικούς δάσκαλους του εσωτερισμού,

ο διαχωρισμός της προσοχής κατά αυτόν τον τρόπο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αφύπνιση της συνείδησης,

 Το πρώτο βήμα είναι η εδραίωση της προσοχής στο Υποκείμενο.

 Ο  άνθρωπος στην κατάσταση της εγρήγορσης, έχει την προσοχή [ ουσία ] του ελεύθερη να παρασύρεται σε κάθε γοητεία της καθημερινότητας, ταυτίζετε με ότι συμβαίνει γύρω του και μέσα του.

 Πιθανόν δεν  γνωρίζει  ότι έχει αυτή την προσοχή και ότι μπορεί να την χρησιμοποιήσει αν το θέλει.

 Γοητεύετε και ταυτίζετε  εντελώς μηχανικά  με πρόσωπα , πράγματα, και γεγονότα, που αρέσουν στα  πολλά ΕΓΩ  που κουβαλάει στον ψυχισμό του.

 Δυστυχώς η ταύτιση της προσοχής με τον υλικό κόσμο, έχει γίνει μια δυνατή  συνήθεια, την οποία όμως μπορούμε να την αλλάξουμε αν το θέλουμε πραγματικά.

 Χρειάζεται λοιπόν  και θέληση για να προκύψει αυτή η εσωτερική αλλαγή.

 Όσα βιβλία και να διαβάσουμε και όσες διαλέξεις και να παρακολουθήσουμε σχετικά με αυτό το θέμα, όταν βιώσουμε συνειδητά την εμπειρία αυτή, τότε μόνο κατανοούμε την διαφορά της θεωρίας από την πράξη, πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση συνειδητοτητας από την κατάσταση εγρήγορσης και φυσικά   ποσό απαραίτητο είναι να εφαρμόζουμε αυτό που ακούμε από τους δασκάλους .

 

Το υποκείμενο  συμβαίνει όταν  συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένα φυσικό σώμα  το οποίο  κινείτε μιλάει ακούει μυρίζει αισθάνεται κλπ

Και όχι απλά να το ξέρουμε, διότι όλοι το ξέρουμε….!

 Αλλά να περάσουμε  στο να το βιώνουμε και να το αισθανόμαστε .

 Δηλαδή να νιώθουμε ότι το σώμα μας είναι ένα όχημα το οποίο διαθέτει πέντε αισθήσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε για να ερχόμαστε σε επαφή με τον φυσικό κόσμο .

 Όχι να το ξέρουμε αλλά να το βιώνουμε κάθε στιγμή.

 Αν δεν θυμόμαστε  ότι έχουμε ένα φυσικό σώμα, το οποίο μας τοποθετεί στον υλικό κόσμο των τριών διαστάσεων …πως θα κατανοήσουμε  τελικά ότι δεν είμαστε αυτό το φυσικό σώμα, αλλά κάτι άλλο που το χρησιμοποιεί .

 Αυτό είναι το πρώτο βήμα που αφορά το Υποκείμενο.

 Να βιώνουμε, να αισθανόμαστε  την ύπαρξη μας .
Και θα μπορούσαμε να το συνοψίσουμε ίσως σε μια φράση ...
<<  ποιος είμαι ? >>

Αυτή την ερώτηση  μπορούμε  να την θέτουμε στον εαυτό μας, χωρίς όμως να απαντάμε ..

Μόνο να παραμένουμε προσεκτικοί  ώστε να συνειδητοποιούμε  αυτό που είμαστε .

 Αυτό  έχει να κάνει με το μάζεμα  της προσοχής  που διασκορπίζεται συνεχώς, από έξω προς τα μέσα, στον εαυτό μας [στην καρδιά μας είναι το ποιο σημαντικό σημείο εστίασης ]

 

 Μόνο με τον παρατηρητή σε συνειδητή δράση μπορούμε να βιώσουμε  το [υποκείμενο].

 Η συγκέντρωση της προσοχής στον εαυτό μας [ Καρδιά], βοηθά  να κατανοήσουμε και το δεύτερο βήμα που είναι η κίνηση ενός άλλου  μέρους της προσοχής μας όπως θα δούμε παρακάτω προς το Αντικείμενο.

Η μικρή αυτή συνειδητή μετακίνηση της προσοχής από έξω προς τα μέσα, προς τον εαυτό μας  βάζει σε μια διαφορετική κατάσταση ύπαρξης και αντίληψης.

 Αρχικά έχουμε  μόνο την  δυνατότητα και την επιλογή αν θέλουμε να κάνουμε αυτήν την συνειδητή κίνηση ….

 Συμβαίνει αφού το επιλέξουμε  και το κάνουμε να βρεθούμε αυτομάτως   σε ένα άλλο επίπεδο ύπαρξης. 

Αρχικά νιώθουμε να βγαίνουμε κάπως έξω από τα <<νερά>> μας.

Όμως κάνοντας το αρχίζουμε να νιώθουμε σιγά σιγά ποιο ..<<βολικά>>   

Έτσι αναπόφευκτα  να έλκουμε και άλλες δυνατότητες παραπλήσιες όμως της νέας μας εσωτερικής κατάστασης που πλέον βρισκόμαστε.

 Όπως, αποκτάμε  μια παράξενη αίσθηση ευεξίας , έμπνευση , αρχίζει η ζωή να έχει άλλο πρόσωπο,  διάθεση για εμβάθυνση σε βιβλία εσωτερισμού , διάθεση να κάνουμε πρακτικές διαλογισμού, και όλο αυτό μόνο με την μετακίνηση τη προσοχής μας.


 
Αυτό έχει εξηγηθεί  και επιστημονικά

Ο εγκέφαλος μας είναι προσαρμόσιμος .

 Οι νεύροεπιστήμονες έχουν αποδείξει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να σχεδιάσει νέες  δομές, νέες συνάψεις , από νευρικά κύτταρα και νευροδιαβιβαστές .

 Στην πραγματικότητα ο εγκέφαλος μας είναι εύπλαστος , αλλάζει συνεχώς και αναπροσαρμόζει τις συνάψεις του σύμφωνα με τις νέες σκέψεις και εμπειρίες .

 Ως αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής εξάσκησης η ίδια η λειτουργία των εγκεφαλικών νευρώνων αλλάζει, επιτρέποντας στα ηλεκτρικά σήματα των νέων πληροφοριών και εμπειριών,  να ταξιδεύουν πάνω τους με μεγαλύτερη ευχέρεια .

 Με αποτέλεσμα τόσο η αντίληψη μας για τον κόσμο αλλά και το υπαρξιακό μας επίπεδο, να μεταβάλετε σιγά σιγά  ανάλογα με την ένταση της εργασίας μας .

 Το δεύτερο μέρος της προσοχής

Αφορά το αντικείμενο

 Αυτό σημαίνει ότι διατηρώντας ένα μέρος της προσοχής μας στο υποκείμενο ένα άλλο μέρος της  προσοχής μας το στρέφουμε στο αντικείμενο .

 Τη είναι το αντικείμενο?

Είναι αυτό το οποίο κάνουμε την συγκεκριμένη στιγμή!!

 Έτσι λοιπόν αν περπατάμε , αν οδηγούμε, αν μιλάμε ,αν ακούμε , αν εργαζόμαστε ότι και αν κάνουμε το άλλο μέρος της προσοχής μας είναι σε αυτό που κάνουμε .

 

 Το αντικείμενο μας γίνετε  αντιληπτό πλέον συνειδητά εφόσον και το υποκείμενο είναι  σε κατάσταση συνειδητοτητας .

Η φράση η οποία  συνοψίζει το αντικείμενο του ενδιαφέροντος είναι

<< τη κάνω? >>

Προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουμε τη κάνουμε, αν δηλαδή περπατάμε ,ακούμε, βλέπουμε κάτι, γευόμαστε, η αγγίζουμε ένα αντικείμενο κλπ.

 Ο διαχωρισμός της προσοχής πλέον σε δυο μέρη θεωρητικά φαίνεται ποιο περίπλοκος, όμως εξασκώντας την συγκέντρωση της προσοχής στο εαυτό μας, η ιδία αυτή η εξάσκηση έλκει αναπόφευκτα και την δεύτερη κίνηση της προσοχής στο αντικείμενο του ενδιαφέροντος μας.

 Η πράξη δηλαδή είναι ποιο απλή από την θεωρία όταν υπάρχει θέληση για την εφαρμογή της .

 Ο εαυτός μας και ο κόσμος είναι πάντα ίδιος ….. αλλά  αντιλαμβανόμαστε πλέον με διαφορετικό τρόπο.

  Αρχίζουμε  σιγά σιγά  να συνειδητοποιούμε την μηχανικοτητα μας, τις συνήθειες μας και αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, τα γεγονότα, τα πρόσωπα, από μια διαφορετική οπτική γωνία ….εντελώς διαφορετική για τα νοητικά  δεδομένα μας και φυσικά πολύ ενδιαφέρουσα .

 Σημαντικό  είναι να αναφέρω ότι αν δεν υπάρχει η εδραίωση της αίσθησης του Υποκείμενου τότε δεν μπορεί να υπάρχει παρατηρητής σε σωστή θέση ώστε να παρατηρεί  το αντικείμενο [γεγονός] .

 

 

 Αφού εδραιώσουμε τον διαχωρισμό της προσοχής μας στα δυο μέρη, Υποκείμενο και Αντικείμενο

Τότε κάνουμε και το τρίτο βήμα που είναι ένα τρίτο μέρος της προσοχής μας να γίνετε αντιληπτικό ως προς τον χώρο .

 Αυτό συνοψίζετε επίσης στη φράση  

<< που είμαι ? >>.

 Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαντάμε νοητικά στην φράση αυτή

[ ούτε στις προηγούμενες]αλλά μόνο να συνειδητοποιούμε τον χώρο που βρισκόμαστε αν είμαστε σε δωμάτιο, σε πλατεία , μέσα σε όχημα κλπ.

 

 Ο χρόνος   είναι η συγκεκριμένη στιγμή που το υποκείμενο βιώνει με τις αισθήσεις του  ένα γεγονός μια εμπειρία [ αντικείμενο ] μέσα σε ένα χώρο την συγκεκριμένη στιγμή που συμβαίνει .           Δηλαδή Τώρα !!!

 Και το κλειδί Υ.Α.Τ. είναι σε δράση όταν το υποκείμενο είναι συνειδητό σε σχέση με τον εαυτό του , συνειδητό σε σχέση με το αντικείμενο  όπως το περιγράψαμε , και σε σχέση με τον χώρο που συμβαίνει .    

     Όπως αναφέρει ο δάσκαλος MICHAEL ...

ΟΥΣΙΑ + ΘΕΛΗΣΗ = ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ .!!

 Στην κατάσταση που είναι αυτή την στιγμή ο άνθρωπος , δεν διαθέτει συνείδηση .

Προκειμένου να υπάρξει ένας βαθμός συνείδησης  χρειάζεται συνεργασία της ελεύθερης ουσίας μας με την θέληση μας.

Πολλές φορές την ουσία την ονομάζω προσοχή,   διότι αυτή η λέξη είναι ποιο προσφιλής και κατανοητή στους αναγνώστες , αυτό το κάνω προκειμένου να γίνει ποιο κατανοητό αυτό που περιγράφω .

Σε επόμενα θέματα θα αναφερθώ

 ποιο συγκεκριμένα στο τη είναι η  ΟΥΣΙΑ. 

ΥΓ.

Υπήρξαν πολλοί δάσκαλοι στο παρελθόν και συνεχίζουν να υπάρχουν άλλοι και σήμερα,  που μας ενθαρρύνουν και ξυπνούν μέσα μας το ενδιαφέρον για  την εσωτερική μας αναζήτηση .

Για όποιους ενδιαφέρονται  η εμβαθύνουν  στον εσωτερισμό και στην αυτογνωσία μπορούν να επικοινωνήσουν  εδώ ...Γνωσης...

Εκεί θα βρουν διδασκαλίες των  δασκάλων 

SAMAEL AUN WEOR,

LAKHSMI,       MICHAEL.

Επίσης θα βρουν λεπτομέρειες για διαλέξεις οι οποίες πραγματοποιούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Οι αναρτήσεις που κάνω σε αυτό το blog βασίζονται στις διδασκαλίες αυτών των δασκάλων αλλά και άλλων,  βάζοντας όπως είναι λογικό και το δικό μου  μικρο μερίδιο κατανόησης. 

Αθέατος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου